Dr. Muha Lajos

Dr. Muha Lajos nyugállományú ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára, illetve oktatója, az Eötvös József Kutatóközpont Kiberbiztonsági Kutatóintézetének kutatója. Nyugállományba vonulása előtt a Magyar Államkincstár informatikai biztonsági vezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar számos képzésének oktatója.

Tábori tüzértiszti oklevelét a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán szerezte, majd a varsói Katonai Műszaki Akadémia Kibernetika Kar informatikai rendszerek szakán kibernetikus mérnöki oklevelet szerzett. PhD tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Műszaki Doktori Iskolájában folytatta, védelmi elektronika tudományszakán. Értekezésének témája a kritikus információs infrastruktúrák védelme volt.

Több, mint huszonöt éve foglalkozik az informatikai rendszerek biztonságával. Számos informatikai biztonsági kockázatelemzés, auditálás, stratégiák és szabályozók kidolgozásának résztvevője, illetve vezetője volt. Részt vett MeH ITB 12. és a KIB 25. számú ajánlásainak elkészítésében. Munkáiból több egyetemen és főiskolán is tanították az informatikai biztonsági tantárgyakat.

Kutatási területe az informatikai biztonságon belül az informatikai biztonsági irányítási rendszer, az informatikai biztonsági kockázatelemzés és kockázatkezelés és a kritikus információs infrastruktúrák védelme.

MtMt