Együtt egy jobb internetért!

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Orczy Úti Kollégiuma adott otthont a Safer Internet Day, vagyis a Biztonságos Internet Nap 2022 című eseménynek, melyet idén világszerte február 8-án rendeztek meg.

A Safer Internet Day (SID) célja, hogy közel 200 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet lehetőségeire és veszélyeire. Az immár 19. alkalommal megrendezett kezdeményezés mottója: „Együtt egy jobb internetért!”  

Az online tér veszélyire hívta fel a figyelmet köszöntőjében a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnöke. Edvi Péter megköszönte a társszervező- és együttműködő partnerek segítségét, különösen az NKE, a Google Magyarország és a T-Systems Magyarország aktív munkában való részvételét.  

„Nekünk, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Kiberbiztonsági Kutatóintézetben (EJKK KKI) két olyan kiemelt programunk van, melyekre méltán büszkék lehetünk. Az egyik az Európai Kiberbiztonsági Hónap októberben, a másik pedig a SID, minden második hónap második hetének második napján. Nagy megtiszteltetés, hogy harmadszor láthatjuk vendégül ezt a rendezvényt” – mondta megnyitóbeszédében az NKE EJKK KKI intézetvezetője. Krasznay Csaba, aki több mint tíz éve segíti oktatóként az NGYSZ munkáját kiemelte, a pandémia időszaka különösen szükségessé tette, hogy gyermekeinknek megtanítsuk a legalapvetőbb digitális-higiéniai, kiber-higiéniai szabályokat is, melyek a biztonságos eszközhasználattal kapcsolatosak. „Sajnos a magyar családok többségében ezek a kiber-higiéniai szabályok nem teljesen ismertek és nem feltétlenül részei a mindennapoknak. A SID évek óta lehetőséget biztosít arra, hogy beszéljünk ezekről a kérdésekről, és elmondjuk a gyerekeknek és a szülőknek is, hogyan kell az internet adta lehetőségeket biztonságosan használni. Bízom benne, hogy 2023-ban ugyanezen a napon jobb és kellemesebb információkról számolhatunk be” – fogalmazott az intézetvezető.

A téma kapcsán előadást tartottak: Bencsik Balázs, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának igazgatója; Bíró Pál, a Google Magyarország Country Managere; Solymos Ákos, a Quadron Kibervédelmi Kft. kiberbiztonsági szakértője; Lénárt Vivien, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szakértője, valamint Stecher Tamás, a T-Systems Senior Presales biztonsági specialistája. Továbbá: Gyulai Lóránd Tibor, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szakértője és Csalár Dorina, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hotline jogi ügyvivője. Koós Judit, a Safer Internet Program (SIP) oktatója beszámolt a SIP tevékenységéről és bemutatta az NGYSZ és a Google Magyarország közös fejlesztésű, 2021 nyarán indított program, a Legyél az Internet Ásza! moduljait. Koós Judit több részből álló előadásában betekintést engedett az öt modul oktatási anyagaiba és interaktív feladataiba, melyek nemcsak a diákoknak, hanem tanáraiknak és szüleiknek is segít biztonságosan eligazodni az online térben.

A szakmai előadásokkal párhuzamosan, a rendezvény másik helyszínén a tavaly decemberi internetbiztonsági videópályázat meghívott nyertesei mentoraik irányításával többfordulós internetbiztonsági játékon is részt vehettek. A mentorok között szerepelt Krasznay Csaba, az NKE EJKK KKI intézetvezetője is. Az esemény zárásaként kihirdették az NGYSZ, az NBSZ Kiberbiztonsági Intézet és a T-Systems Magyarország gyerekeknek szóló új fersenyfelhívását is: egy internetbiztonságról szóló képregénypályázatot.

A Safer Internet Day (SID) hazai rendezvényét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciumvezetője és az NKE szervezte. A kezdeményezés együttműködő partnerei a Google Magyarország, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, a T-Systems Magyarország és a Quadron Kibervédelmi Kft. voltak.

 

Szöveg: Páhy Anna

Fotó: Szilágyi Dénes