Mezei Kitti: A kiberbűnözés aktuális kihívásai a büntetőjogban c. könyv bemutatója

Könyvbemutató rendezvény - Mezei Kitti: A kiberbűnözés aktuális kihívásai a büntetőjogban

 

2021. November 30-án került megrendezésre az Eötvös József Kutatóközpont, Kiberbiztonsági Kutatóintézete által "A Kiberbűnözés  aktuális kihívásai a büntetőjogban" könyvbemutató. A rendezvény a Gyaraki Réka könyvrecenziójának ismertetésével, majd pedig Krasznay Csaba által moderálva az aktuális kiberbűnözési kérdések megvitatásával, bemutatásával zárult.

Miért érdemes elolvasni a könyvet?

Gyaraki Réka könyvrecenziója hamarosan meg fog jelenni, így az nem teljes egészében kerül bemutatásra, csupán annak egy szelete:

  • Miért érdemes elolvasni a könyvet?

A bemutatóból egy nagyon lényeges elem kerül kiemelésre: a könyv olvasása során folyamatosan érződik, hogy ezt olyas valaki írta aki  mind a büntetőjogban, mind pedig a kiberbiztonsági kérdésekben jártas. Egy ilyen jellegű könyv pedig ritka ahol mindkét oldal értelmezésre  és bemutatásra kerül. Sajnos kiberbűnözés kérdésével ilyen átfogóan kevés könyv foglalkozik, hiszen maga a kérdéskör is egy kihívás a jogalkotónak, illetve jogalkalmazónak. Ezeknek a kiber-bűncselekményeknek, pedig könnyen áldozatává válhatunk, márcsak abból eredően hogy a Web 3.0 mennyire a mindennapjainkat képezi. Ahhoz, hogy felkészültek lehessünk és védhessük magunkat a kiberbűnözőktől, fontos ismernünk a büntetőjogi oldalát is a kérdéseknek.

Mennyire aktuális a kérdéskör?

Krasznay Csaba moderálása keretében kérdezz-felelek jelleggel a könyv és a kérdéskör aktualitásáról beszélgettek az előadók. Felmerült az  Iron Channel körülötti események büntetőjogi vonulata. A beszélgetés során választ kaptunk arra a kérdésre, hogy az ilyen események  indokolják azt erősen, hogy a felhasználók, illetve a szülők a gyermekeiket felkészítsék arra, hogy milyen bűncselekmények lehetnek a  kibertérben. A rendőrség igaz, hogy rendelkezik olyan képességekkel, hogy felderítse az elkövetett bűncselekményeket, de ez mindig csak  utólagos tud lenni és ekkora már a baj megtörtént ezért is fontos a felkészülés és prevenció. Szó volt továbbá az ügy kapcsán a deepfake  eshetőségéről, illetve az illetékesség kérdéséről, azaz hogy lehet valamit végrehajtani ha az egy külső harmadik államban lévő szolgáltató  platformján történt? Ezek mind aktuális és naponta felmerülő gyakorlati kérdések, amelyekre a jognak választ kell tudnia adni, viszont ez  nagyon nagy kihívás mert a kiberincidensek nagyon gyorsan változnak, és így a jog nem mindig tud azonnal és egyből reagálni.