Dr. Krasznay Csaba Kiberhadviselés az orosz-ukrán háború árnyékában című előadása

Dr. Krasznay Csaba, a Kiberbiztonsági Kutatóintézet vezetője kiberhadviselés témakörben tartott előadást a kiberbiztonsági mesterképzés hallgatóinak egy kurzus keretein belül. Mivel a feldolgozott témakör szorosan kapcsolódik a jelenleg is fennálló orosz-ukrán konfliktushoz, így külsős érdeklődők is meghallgathatták az előadást a Kiberbiztonsági Kutatóintézet Facebook live-ján keresztül. Az online közvetítést mintegy 400-an kísérték figyelemmel.

Előadása elején kitért arra, hogy az előkészítés hogyan válik valósággá: hogyan jönnek létre a kiberfegyverek és hogyan alkalmazzák őket a hagyományos hadviselés támogatására, illetve kiemelte, hogy a kiberteret napjainkban az ötödik műveleti térként tartják számon a szárazföld, a víz, a levegő és az űr mellett.

Hangsúlyozta, hogy az információ mindig is egy, ha nem a legfontosabb része volt a hadviselésnek, hiszen a hadviselő felek célja a másik információinak megszerzése, a saját információ megvédése és/vagy az ellenség dezinformálása.

Történeti áttekintés után ismertette a negyedik generációs hadviselés főbb jellemzőit, amelynek része az információs környezet hadászati célú felhasználása is. Fontos megemlíteni, hogy egy ilyen háború haditechnikailag megnyerhető viszonylag rövid idő lefolyása alatt, viszont a béke stabilizálása nélkül hosszútávon nem tartható fenn a kiharcolt állapot.

Az orosz-ukrán háború hibrid elemeket tartalmaz, így megfigyelhető a hagyományos hadviselés, mivel Oroszország a békefenntartásra hivatkozva vonult be a donbaszi régióba. A gazdasági támadást a pénzügyi szankciókon, a rubel árfolyamának beesésén és a fejlett technológiáktól való elrekesztés képében, a nem-konvencionális hadviselést pedig a beszivárgó orosz műveleti támogatókon és a nem-reguláris ukrán felkelők várható támogatásán keresztül figyelhetjük meg.

Dr. Krasznay Csaba ismertette az információs és kibertéri műveletek fajtáit, amelyekre a jelenből merített példákkal is szolgált. Hangsúlyozta a közösségi média szerepét és befolyását a konfliktusra, hiszen ezt megelőzően nem került sor még egy ilyen háborúra, amely a technológia segítségével ennyire követhető lett volna, például polgári műholdak képein vagy a TikTok platformon közzétett videók metaadatai által.

A teljes felvétel megtekinthető itt: