Kibertámadás – kiberbűnözés – kiberkémkedés – kiberhadviselés.

A Kiberbiztonsági Kutatóintézet gondozásában megjelent kötet többek közt arra hivatkozott, hogy az említett fogalmakat segítsen tisztázni. Könyvünk célja áttekinteni a kiberhadviselés történetét és a nyilvánosság számára is megismerhető, mérvadó források segítségével, kritikus elemzéssel bemutassuk az olvasónak az államok által használt kiberműveleti eszköztárat.

Hiánypótló kiadványról beszélhetünk, jelenleg ugyanis nincs magyar nyelven elérhető, az offenzív katonai kibertéri műveletek taktikáit és stratégiai szándékait elemző mű. Hasonló munkák idegen nyelven sem gyakoriak, tekintettel a téma érzékenységére és a nyilvánosságra hozott információk mennyiségére, valamint megbízhatóságára. A szerzők mégis úgy gondolják, hogy a kibertéri műveletek közel 30 éves története tartogat már annyi esetet és az ezeket alátámasztó hiteles beszámolót, hogy be lehet mutatni a terület fejlődését, és rá lehet mutatni az egyes taktikai és stratégiai elemek erősségeire, esetleges hibáira, el lehet tehát végezni a kritikai elemzést.

A kiadvány elsősorban tankönyvként hasznosítható a kiberbiztonsági mesterképzésben, és jegyzetként felhasználható a katonai képzéseken. Kiegészíti a témában korábban megjelent monográfiákat, s kapcsolódik a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által megkötött, kiberbiztonsági kutatásokat elősegítő együttműködési megállapodáshoz, illetve támogatja a Magyar Honvédség Kiberműveleti Parancsnoksága munkáját.

Megvásárolható: Taktikák és stratégiák a kiberhadviselésben - Ludovika könyvek