Kiberbiztonsági Hackathon: 2022 ősz

A kibertér tele van időszerű kihívásokkal, amelyek durva hatással lehetnek a mindennapjainkra. Erre időszerű példa a 2022. május 7-én történt kibertámadás, amely az Egyesült Államok Colonial Pipeline rendszerét bénította meg. Egy számlázási szoftvert ért támadás, képes volt az ellátó láncra súlyos következményekkel hatni.

A kiberbiztonság mindannyiunkat érint, de gyakran csak akkor észleljük a hiányát, amikor akadály keletkezik. A kiberbiztonsági innovációs versenyünknek az a célja, hogy az akadályt megelőzve időszerű innovatív válaszok keletkezzenek. 2022. október 07. és 9. között megrendezésre kerül így a Hackathon, ahol egyetemen hallgatók keresnek innovatív választ a modern kor kihívásaira.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Semmelweis Egyetem, az OXO Cybersecurity Lab kiberbiztonsági startup inkubátor szakmai támogatásával ezért közösen olyan ötletversenyt hirdet egyetemi hallgatók számára, ahol a versenyzők egyrészt elmélyedhetnek napjaink kiberproblémáiban, másrészt ötleteikkel hozzájárulhatnak olyan megoldások kidolgozásához, melyet először egyetemi keretek között, majd a piacon is megmérettetve magukat, hosszú távon akár létre is hozhatnak.

A verseny 2022. október 07-09. között kerül megrendezésre, melyre minden magyar felsőoktatási intézmény hallgatója, nappali és levelező tagozatos is jelentkezhet, akár egyénileg, akár csoportosan. A hackathon célja az, hogy a különböző egyetemek különböző képzéseinek hallgatói találkozhassanak és közösen dolgozhassanak egy-egy problémán, ezért nem csak a műszaki, hanem például a gazdasági, a társadalomtudományi és az orvostudományi területről is várják a szervezők a jelentkezőket, akik érdeklődnek a kiberbiztonság iránt. A szervezők által felvetett problémák között lesz ugyanis olyan, mely az egészségügyre fókuszál, mely az autonóm közlekedést mutatja be, ami a rendészeti és katonai kérdéseket feszegeti, vagy éppen a mesterséges intelligencia és a nagy adatok biztonságára vonatkozik.

A verseny 2022. október 7-én, pénteken délután kezdődik, amikor a szervezők ismertetik azt a több tucat kiberbiztonsági akadályt, melyek megoldására az ötleteket ki kell dolgozni. A jelentkezők ezután kiválasztanak egy vagy több problémát, amivel foglalkozni szeretnének. Amikor egy akadályra van legalább öt jelentkező, az adott csapat el tudja kezdeni a közös munkát, mely október 9-e, vasárnap 20:00-ig tart. A két nap alatt a csapatoknak egy ún. business model canvas-t kell létrehozni, melyből kiderül, hogyan látják az adott probléma megoldását technológiai és üzleti oldalról, valamint az ötletüket ún. pitch formájában kell szóban előadniuk a szakmai zsűrinek. A két nap folyamán ebben mentorok segítik őket, akik mind szakmai, mind gazdasági szempontból támogatják a hallgatókat.

Az ötleteket és a verseny alatt formálódó csapatokat természetesen nem hagyjuk magukra a verseny után sem, aki szeretné tovább vinni az innovatív ötletét, azt ebben támogatni fogják a szervezők.

Az erre nyitott résztvevőket először az egyetemi inkubátorprogramok és kutatások keretei között segítik az ötlet megvalósításában, majd igyekeznek azokat a lehető leghamarabb valós piaci körülmények között megmérettetni, akár piaci vagy állami tőkealapok befektetéseinek segítségével. A már kész ötlettel rendelkező, arra érett csapatok pedig egyből jelentkezhetnek az OXO Cybersecurity Lab októberben induló piaci inkubációs programjába.

A versenyre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludevent (https://ludevent.uni-nke.hu/event/2275/) felületén lehet.