A jövő zenéje SE02E07 | Kiberháborúk - Vendég: Dr. Bányász Péter kiberbiztonsági szakértő

Az idei orosz-ukrán konfliktus az első közösségi média- és info-háború, amiben aktívan megjelennek a kibertérben történő irányított támadások. 

A kiberhadviselés államok közötti hadviselésben a kritikus infrastruktúrák megtámadásával történő nyomásgyakorlás. Ennek célja többek között a kommunikáció akadályoztatása, gazdasági károk okozása, továbbá az ellenfél, valamint a közvélemény moráljának gyengítése.

Ukrajnában azok az informatikai rendszerek is, amelyek gyakran kritikus infrastruktúrákhoz tartoznak - például az áramszolgáltatóknak, vagy atomerőműveknek -, meglehetősen gyenge védelemmel rendelkeznek. Az orosz fél a szankciók kikerülése érdekében ransomware-kampányokat alkalmazhat.

A NATO térségét ért esetleges kibertérbeli támadásra a szövetség tagjai a kollektív védelmi klauzula érdelmében a konvencionális hadviselés eszközeivel is adhatnak választ. Ez nehézségeket vethet fel, mivel a kibertámadás elkövetőjének kilétét, valamint hovatartozását bonyolult bizonyítani. 

A dezinformáció szintén a kiberhadviselés része lehet. A közösségi média erre kiváló teret biztosít, mivel az algoritmusok bizonyos szempontok alapján rendezik a felhasználók elé a  tartalmat, egy olyan buborékba zárva őket, amelyről ők azt gondolják, hogy azok a tények. Így mindenki azt látja, ami a saját véleményét megerősíti. Ez azt eredményezi, hogy az emberek nem bíznak semmiben, aki viszont így tesz, az mindent elhisz. Az összeesküvés elméletek elterjedése útján pedig a nem tudatos felhasználók egyre kevésbé hisznek majd a tudománynak és a hivatalos intézményeknek.

Felhasználóként is védekezhetünk azonban ezek ellen a műveletek ellen, az eszközeink frissítése, valamint a tudatosságra törekvés a kiberhigénia terén. 

A beszélgetésben szó esik ezen felül a túlterheléses támadásokról, a nulladik napi sérülékenységről és az etikus hackerekről is.

Vörös András kérdéseire Rab Árpád és dr. Bányász Péter kiberbiztonsági szakértő, egyetemi oktató, a Magyar Hadtudományi Társaság szakértője válaszolnak.

A podcast itt meghallgatható:

 

Kép forrása: Pixabay