Hallgatói sikerek a 2021-es Bostoni White Hat konferencián

A Boston University főszervezésében 2021 Június 1 és 2 között virtuálisan rendezték meg a 2021 White Hat Conference-t, amelyen Tóth Rebeka, Dienes Zoltán és Mile Mario kiberbiztonsági mesterképzéses hallgatók képviselték Egyetemünket. A versenyen komoly nemzetközi felhozatal volt jelen, Franciaországból, Argentínából, Dél-Koreából, Egyesült Államokból, Kambodzsából, Peruból, Spanyolországból, Bolíviából, Kolumbiából és Mexikóból is indultak a megmérettetésen. 

A verseny egy Cybercrime Investigation esemény köré épül, melyben a versenyzőknek erősen limitált időn belül végrehajtaniuk a feladatokat. Az első 14 órában egy CTF (Capture The Flag) feladatsor volt, ahol a versenyzők a felhőben hozzáférést kaptak egy Windows operációs rendszerű számítógéphez. Ezen a számítógépen rejtett fájlokat, és a fájlokban rejtett információkból kellett dolgozniuk a versenyzőknek. Az új megismert bizonyítékok alapján, search warrantot ("házkutatási engedélyt") kellett kérniuk. 

Első nap eredményei

NKE-s hallgatók már az elsőnapon élvonalba kerültek, a CTF kategóriában nagyon jó pontszámot szereztek. A verseny következő 10 órájában egy ügyet kellett felállítaniuk, és megírniuk egy jelentést az eseményről, bizonyítékokról és ezek mellé a releváns joghivatkozásokat csatolni. A verseny ezen részében nem csupán technikai, hanem jogalkalmazási és eljárásrendi ismeretek is megmérettetésre kerültek. 

Elődöntő nap eredményei

Versenyzőink sikeresen bejutottak a döntős három csapat közé, itt 19 órájuk volt arra, hogy az adott ügyet bíróság elé vigyék, majd pedig ott három bíró előtt prezentálják úgy, hogy a vádlottat elítéljék. 

Döntő eredményei

Hallgatóink végül a hosszas megmérettetés után, világ többi résztvevő csapatait legyőzve első helyen végeztek. Technikai szakértőként feltárták az események hátterét, és mindezt szimulált bírósági tárgyalásokon prezentálták és bizonyították legyőzve a többi résztvevőt.

Kép Forrása