BiztonságtudatOSINT, avagy biztonságtudatosítás nyílt forrású információszerzéssel – I. rész

BiztonságtudatOSINT, avagy biztonságtudatosítás nyílt forrású információszerzéssel – I. rész

Az egyre fokozódó digitalizáció azt eredményezte, hogy mára már az emberek munkaidejük és szabadidejük jelentős részét online töltik, melynek során tevékenységeik révén digitális lábnyomot hagynak maguk után az interneten.

A legtöbben biztosan hallottuk már azt a közhelyt, miszerint „ami egyszer felkerül az internetre, az ott is marad”. Ezt szem előtt tartva kell mindennapi munkánkat végeznünk, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy ki és mikor használ fel ellenünk olyan személyes információkat, amelyek megszerzéséhez mi magunk szolgáltattuk az adatokat valamikor a közel- vagy régmúltban.

A biztonságtudatos internethasználat fogalmával mára már több platformon is találkozhatunk, a szervezetek nagy része jobb esetben minimum évenként biztonságtudatosító oktatást tartanak a munkavállalók részére, valamint többek közt az európai kiberhónap kapcsán is jócskán előfordulnak olyan konferenciaelőadások, kampányok, amelyek a tudatosítást fontosságát, valamint effektív, innovatív módszereit prezentálják. Azonban mind ezek mit sem érnek abban az esetben, ha a jó gyakorlatok, ajánlások implementálása nem történik meg a felhasználók részéről a mindennapi munkavégzés vagy a  közösségi média használat során. 

A teljes poszt ITT a kutatóintézet blogján elérhető